Schubertsånger med gitarrtrio

Gunnar Klum presenterar på denna skiva tjugo sånger av Franz Schubert. Föredömligt nog har Klum gjort ett urval av både kända och mindre kända sånger. Bland välkända Schubertlieder finner man Ständchen, Die Forelle och Der Lindenbaum.
Gunnar Klum har en mjuk, sonor klang, som han variationsrikt utnyttjar i skilda stämningslägen. Framförandet av sångerna präglas av stark textmedvetenhet.
Det episka innehållet i Der Jüngling auf dem Hügel framträder livfullt och engagerat. Urvalet meditativa sånger ges en finstämd gestaltning.
Schuberts pianostämma är i denna inspelning ersatt av arrangemang för gitarrtrio. Det är i flertalet inslag en fullgod ersättning för pianospel. I vissa sånger som i Der Leiermann är det diskreta gitarrspelet faktiskt att föredra framför ordinärt pianospel.
Gitarrtrion presterar ett distinkt ensemblespel med god klanglig balans mellan stämmorna.
Ett välredigerat kommentarhäfte medföljer skivan. I den har Gunilla Petersén skrivit en intressant artikel om Schuberts lieder. Dessutom rymmer häftet originaltexter till samtliga sånger samt översättningar på engelska och svenska.

Reidar Sunnerstam, Norrköpings Tidningar 1/3 2001